Telmo Rodríguez
Wijnmaker Telmo Rodríguez is een fenomeen binnen de Spaanse wijnwereld. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux, en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Na zijn wijnmakersstudies keert hij terug naar zijn geboorteland, waar hij start als wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij vertrekt daar na een aantal jaar om zijn eigen wijnen te maken in diverse streken van Spanje. Met een belangrijke missie: wijnland Spanje op de kaart zetten als producent van authentieke, elegante kwaliteitswijnen. Zijn missie startte in Navarra met een wijn van oude garnacha- stokken, een statement tegen de groeiende aanplant van de internationale cabernet sauvignon en merlot.
Nu, ruim 25 jaar later, heeft Telmo zijn werk over heel Spanje verspreid – met de focus op het noorden. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.
Samen met lokale wijnboeren herstelt Telmo oude, verlaten wijngaarden op vaak extreme locaties. Ook plant hij nieuwe stokken aan in oude wijngaarden, maar altijd van oorspronkelijke, vaak vergeten druivenrassen. Juist door de originele rassen weer op hun oude plek terug te zetten kun je het terroir van het gebied perfect in een wijn weergeven. “The grape is the loudspeaker of the region, the antenna that picks up the signals of the area”, zegt Telmo. Het druivenras doet er niet toe, het gaat erom dat hij past in het gebied waar hij aangeplant staat. Dat klinkt eenvoudig, maar het is een jarenlange zoektocht naar de meest ideale combinatie van wijngaard, druif en keuzes in het wijnmaakproces. Tijdens zijn zoektocht gaat Telmo vaak dwars tegen de gebruikelijke werkwijze in. Zo plant hij oude druivenrassen door elkaar aan in één wijngaard en maakt hij er ‘field blends’ van. Het oogsten van alle druivenrassen op één moment geeft soms wat rijpe nuances in de wijn. Maar juist het loslaten van de totale controle maakt de wijn spannend. In de brede range wijnen die Telmo maakt, van de frisse Basa uit Rueda tot de complexe Tabuerniga uit Rioja en de zoete MR uit Andalucia is één duidelijke rode draad zichtbaar: de wijnen hebben karakter, zijn authentiek en hebben allemaal een prachtige elegantie.
In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report van Tom Stevenson is Telmo al opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
Een uitnodigende wijn met fruitige aroma’s van zwarte bessen en bramen, vanille en kruidigheid. Zacht en geconcentreerd van smaak met tonen van zwart fruit, vanille en wat kruiden, mooi in balans met rijpe tannines en milde zuren. De afdronk is lang en aa
De wijn heeft zachte aroma’s van witte bloemen, kruidigheid, gedroogd wit fruit en honing. Rond, vol en romig van smaak met tonen van rijp fruit, amandelen, mooie zuren en mineraliteit.
Overige categorieën in Merken
Telmo Rodríguez
Wijnmaker Telmo Rodríguez is een fenomeen binnen de Spaanse wijnwereld. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux, en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Na zijn wijnmakersstudies keert hij terug naar zijn geboorteland, waar hij start als wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij vertrekt daar na een aantal jaar om zijn eigen wijnen te maken in diverse streken van Spanje. Met een belangrijke missie: wijnland Spanje op de kaart zetten als producent van authentieke, elegante kwaliteitswijnen. Zijn missie startte in Navarra met een wijn van oude garnacha- stokken, een statement tegen de groeiende aanplant van de internationale cabernet sauvignon en merlot.
Nu, ruim 25 jaar later, heeft Telmo zijn werk over heel Spanje verspreid – met de focus op het noorden. Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met ‘bush-vines’ ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder ‘gestoofd’ worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit. Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.
Samen met lokale wijnboeren herstelt Telmo oude, verlaten wijngaarden op vaak extreme locaties. Ook plant hij nieuwe stokken aan in oude wijngaarden, maar altijd van oorspronkelijke, vaak vergeten druivenrassen. Juist door de originele rassen weer op hun oude plek terug te zetten kun je het terroir van het gebied perfect in een wijn weergeven. “The grape is the loudspeaker of the region, the antenna that picks up the signals of the area”, zegt Telmo. Het druivenras doet er niet toe, het gaat erom dat hij past in het gebied waar hij aangeplant staat. Dat klinkt eenvoudig, maar het is een jarenlange zoektocht naar de meest ideale combinatie van wijngaard, druif en keuzes in het wijnmaakproces. Tijdens zijn zoektocht gaat Telmo vaak dwars tegen de gebruikelijke werkwijze in. Zo plant hij oude druivenrassen door elkaar aan in één wijngaard en maakt hij er ‘field blends’ van. Het oogsten van alle druivenrassen op één moment geeft soms wat rijpe nuances in de wijn. Maar juist het loslaten van de totale controle maakt de wijn spannend. In de brede range wijnen die Telmo maakt, van de frisse Basa uit Rueda tot de complexe Tabuerniga uit Rioja en de zoete MR uit Andalucia is één duidelijke rode draad zichtbaar: de wijnen hebben karakter, zijn authentiek en hebben allemaal een prachtige elegantie.
In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report van Tom Stevenson is Telmo al opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
